5 důvodů proč jíst mrkev

Mrkev patří mezi nejznámější a nejrozšířenější druh zeleniny. Tato kořenová zelenina by měla být součástí vašeho jídelníčku. Hodně lidí si říká, že mrkev je dobrá nanejvýš pro zajíce. Pojďme se podívat, proč se vyplatí jíst ji ve velkém.  

Mrkev pro oči

Mrkev obsahuje celou řadu vitamínů, minerálů a antioxidantů. Je bohatým zdrojem vitaminu  A, E a betakarotenu. Vitamin A a betakaroten snižují riziko šedého zákalu a vyživují sítnici. Vitamin E pomáhá předcházet makulární degeneraci.

Posilní imunitní systém

Mrkev obsahuje velké množství betakarotenu, selenu a vitamínu C. Je bohatá na antioxidanty, a proto je vynikajícím prostředkem jak dostat do těla vitamíny posilující imunitu.

Napomáhá při hubutí

Dobře zasytí, je bohatá na vlákninu a na rozdíl od jiných druhů zeleniny chutná relativně sladce, přitom má velmi málo kalorií.

Napomáhá opalování

Mrkev je vhodná zejména pro ty, kteří touží po krásném opálení, protože betakaroten spolu s dalšími látkami napomáhá bronzovému opálení. Navíc dodává tělu látky, které chrání kůži před UV slunečním zářením.

Mrkvový detox

Mrkvové smoothie se velmi často používají při detoxech, protože mrkev má spoustu antioxidantů, které zbavují tělo toxinů a nadbytečného tuku.