Originální recept na meruňkové chutney

Většinou připravujete z meruňek marmeládu, kompot nebo džem? Zkuste něco jiného a udělejte si meruňkové chutney, má původ v indické kuchyni, povzbuzuje chuť k jídlu a je vhodné jako příloha k masu a sýrům.

Seznam ingrediencí pro přípravu chutney

  • 1kg meruněk
  • 3 velké cibule
  • zázvor (dle chuti)
  • 3 chilli papričky
  • 1 stroužek česneku (prolisovaný)
  • rozinky
  • sůl
  • pepř
  • jablečný ocet
  • tmavý cukr/med
  • 1 lžíce olivového oleje

Postup

Nejprve si oloupejte meruňky, cibuli a česnek. Nadrobno nakrájenou cibuli nechte na trošce oleje zesklovatět a přidejte na kostky nakrájené a vypeckované meruňky, česnek, zázvor a chilli papričky. Zakápněte jablečným octem a poduste. Nakonec přidejte rozinky a osolte, opepřete a osladťe dle chuti. Chutney by mělo mít výraznou chuť, která se časem rozleží. V momentě, kdy se hmota začne přichytávat, vypneme plotnu a  chutney plníme do skleniček.